ElektroStatik Toz Boya
Elektrostatik boya; fırına girecek malzemenin boyutları belirleyici husustur, bu bakımdan SLS Endüstriyel olarak piyasada bulunan standart fırın ebatlarına karşılık, fabrikamızda 400cm x 400cm x 250cm ebatlarında fırın mevcuttur.
Piyasanın hemen hemen en geniş ölçülerinde fırına sahip olmamızın avantajlarını siz değerli müşterilerimize sunmaktan gurur duyarız.
ElektroStatik Boya İşlemi
Üretilmiş malzemelerin +- elektrik yardımıyla boya kabininde statik yöntemiyle boya atılıp 200 - 250 derece sıcaklıkta pişmesi sağlanarak boya işlemi gerçekleştiriyoruz.
ElektroStatik Toz Boya Hazırlık
İşlenmek üzere fabrikalardan gelen ham dkp, plk’lar raf ömrü uzasın diye özel endüstriyel yağ ile yağlanmaktadır. Bu yağ üzerine kaynakta, kaynak spreyleri gibi unsurlarda yüzeyde kimyasal kirliliklere neden olmaktadır.
Bu sebeple;
Öncelikle ürünler fosfat ile yıkanıp yağından ve pasından arındırıyoruz, daha sonra kurulanarak boya kabininde boya işlemine başlıyoruz.
Statik Toz Boya Uygulama
Toz boya, sıvı barındırmayan ve metal malzemelere uygulanan bir boya çeşididir. Bu boyaların, genellikle püskürtme yapılarak metal yüzey üzerine yapışması sağlanır. Fakat toz boya uygulaması yapılacak olan yüzeyin çok temiz olması gerekir. Bu nedenle boya yapılmadan önce kimyasal ürünlerle yüzeyin iyice temizlenmesi gerekir. Daha sonra da elektrostatik tabanca yardımı ile toz boya, metal yüzey üzerine püskürtülmek sureti ile yapıştırılır. Boyama işleminde tercih edilen boya çeşidine göre ise ürün maksimum 15 dakika fırında kalacak şekilde kurumaya bırakılır. Toz boya uygulaması sonucunda metal yüzey, çok kısa bir süre içinde kullanıma hazır bir hale gelir. Bu boyama çeşidi ile yapılan boyama işlemi yüzey üzerinde yıllarca zarar görmeden kalabiliyor.
Toz Boyama İşlemi Nerelerde Kullanılır?
Toz boyama işlemi, aydınlatma direkleri, otomotiv parçaları, makina aksamları, raf sistemleri, konveyör gövdeleri gibi yüzlerce yüzey üzerine yapılabilir. Toz boyama işlemi yapılmadan önce gerekli olan teknolojik alt yapı sistemi hazır hale getirilmelidir. Boya yapacak personelin sağlığını korumak için firma, gerekli tedbirleri almalıdır. İnsan sağlığını korumak için faydalı ve çevre dostu bir boya yaptırmak istenirse toz boya tercih edilmelidir. Aynı zamanda bu boya çeşidi oldukça ekonomik olduğu için pek çok firma tarafından da tercih ediliyor. Elektrostatik toz boyama, Solvent bulunmayan bir yüzey için de kullanılabilir.
Elektrostatik Toz Boya Nasıl Uygulanır?
Elektrostatik toz boya, metal yüzeye püskürtüldüğü zaman yüzeye sımsıkı yapışır. Boya kabini elektrostatik tabanca ile yapılan toz boyama işlemi, minimum maliyet ile maksimum kazanç sağlamanıza yardımcı olur. Boya kaybının çok az olması, düşük boya kullanımı, geri dönüşümlü boya kullanımı, her türlü alana uygun çeşitli mekanizma kullanımı gibi çok sayıda avantajı bulunan toz boya zamanın etkili kullanılması açısından da oldukça avantajlıdır. Toz boya ile boya yapılmış olan yüzey, yıllarca yeni yapılmış gibi güzel bir görünümde kalabilir. Parlak yüzey, mat yüzey ve pütürlü yüzey oluşturmak için de toz boya kullanımı tercih edilebilir. İstenilen her renk için toz boyama yapmak mümkündür. Elektrostatik toz boyama için boyanmak istenen yüzey, çok kısa bir sürede boyanarak ürün teslim edilebilir. Bu nedenle toz boyama çeşidi, zamandan tasarruf etmenizi sağladığı için de sıkça kullanılır.
Toz Boyanın Avantajları
Çevre dostudur ve canlılar için minimum zarar veren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle hem doğayı hem de canlıları korumak için toz boyamanın tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Hızlı bir şekilde kullanılabilir bir hale getirilmeye elverişli bir üründür. Toz boyama işlemi, çok çabuk yapılabilen bir işlem olduğu için hemen aynı gün içinde ya da iki gün içinde ürün müşteriye teslim edilebiliyor. Eski usul boyama işlemlerine göre toz boyama işlemi çok daha az maliyetli ve daha hızlı yapılabilir olduğu için çok tercih ediliyor.
Toz boyama işlemi, çok büyük yüzeylere bile kolaylıkla uygulanabilir. Büyük makine gövdelerinde ve çok büyük geniş alanlarda bile çok kısa bir süre içinde boyama işlemi gerçekleştirilebilir. Geleneksel boyama işlemlerinde olduğu gibi günlerce boya ile uğraşmak gerekmez.
Toz boyama işlemi ile boyanmış olan bir yüzey, yıllarca yeni boyanmış gibi bir görünüme sahip olur. Kimyasal bir müdahaleye maruz kalmadığı sürece boyanan yüzey, toz boya yapıştığı yüzeyde yıllarca yeni boyanmış gibi kalabilir. Aynı zamanda bu yüzeyler henüz yeni boyanmış gibi göründüğünden dolayı firmalara itibar kazandırır.
Toz boyalar ile yüzeylere matlık ve parlaklık verilebilir. Boya yapılan yüzey isteğe göre mat ya da parlak olarak teslim edilebilir. Boya yapılacak ürünün çeşidine göre boyanın mat mı yoksa parlak mı yapılacağı kararlaştırılabilir.
Toz boyaların diğer boya türleri gibi metal kutularda ya da plastik kutularda bekletilmesine ve muhafaza edilmesine gerek yoktur. Bu boyalar, istenen her ortamda 25 derecede 1 yıl süre ile saklanabilir. Bu özelliği nedeni ile de sıkça tercih edilir.
Toz boya, boyanan ürünü korur. Belirli bir kalınlıkta yüzeye uygulanan boya, işlendiği zaman malzemenin çeşitli dış etkenlere ve darbelere karşı korunmasına yardımcı olur.
Toz boya, kolay temizlenebilir yapısı sayesinde firmalar ve müşteriler tarafından sıkça tercih edilir. Toz boyanın uygulandığı yüzey, çok kolay bir şekilde temizlenebiliyor. Toz boyanın kir ve toz barındırmama özelliği bulunuyor. Fakat gene de uzun bir süre temizlenmeyen toz boya uygulanmış olan bir yüzey, bir süre sonra tozlanır. Bu boyaları su bile kullanmadan sadece peçete yardımı ile temizleme şansı bulabilirsiniz. Bu nedenle bu yüzeylerin temizlik maliyeti de oldukça düşüktür.
Statik Boya Uygulaması
Toz boya, boya kabini içinde özel boya tabancası ile uygulanır. Boya, tabancadan geçerken elektrostatik yüklenerek toz boya partikülleri, boyanacak metal yüzeye yapışır ve ürün bu şekilde kaplanır. Toz boyanın malzeme yüzeyine kusursuz bir şekilde yapışabilmesi için malzemenin çok iyi bir şekilde topraklanmış olması gerekir. Aynı zamanda fazla atılan boya, kabin içinde yer alan boya geri kazanım sistemi sayesinde toplanır ve tekrar kullanıma sokulur. Malzemenin tüm alanları toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına sokulur. 200 dereceye ayarlanan fırın ısısı toz boyanın eriyerek malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Bu işlemlerin ardından ise çevre dostu, parlak, geniş renk yelpazeli bir yüzey kaplaması ortaya çıkar.
Toz Boya Çeşitleri
Epoksi: Epoksi tip, içinde reçine ve çeşitli sertleştiriciler bulunan bir toz boya çeşididir. Benzin depoları bu boya çeşidi için örnek olarak gösterilebilir. Bu tip boyalar, ışık ve ısıya karşı dayanıklı boyalardır.
Epoksi - Polyester: İçinde polyester ve reçine bulunan bir toz boya çeşididir. Fiziksel ve kimyasal dayanım şeklini arttırmak için üretilen ve kullanılan bir boya çeşididir. Bu boya çeşidi genellikle iç cephe boyamalarında tercih edilir. Bu boya özellikle de beyaz eşya sanayisi için kullanılan en önemli çözüm yöntemleri arasında yer alır. Aynı zamanda aydınlatma cihazları, hastane ekipmanı, metal mobilya, duşa kabin ve armatürler bu boya çeşidi ile boyanabilir. Epoksi tip boyalara göre ışık ve ısı direnci açısından güçlü olmasına rağmen dış cephe polyester boyalarına göre direnci daha düşüktür.
Polyester- TGIC: İçinde TGIC sertleştirici ve polyester reçine bulunan bir boya çeşididir. Bu boya çeşidi, özellikle de dış cephe olarak adlandırılan dış ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir boya çeşididir. Bu boyaların güneş ışınlarına ve zorlu iklim şartlarına karşı dayanıklı olması daha çok dış cephede kullanılan bir boya çeşidi olmasına yol açmıştır. Başta alüminyum profil sanayisi başta olmak üzere bisiklet, jant sanayi, tarım makineleri ve aydınlatma ürünleri başta olmak üzere dış ortamda kalacak ürünlerin boyanmasında sıkça kullanılır. Dış cephede kullanıma uygun olduğunu gösteren Qualicoat garantisi kapsamında sınıflandırılan bir toz boya çeşididir.
Polyester - PRIMID :İçinde polyester reçine ve Primıd sertleştiricisi bulunan dış cephe ürünüdür. Bu ürün, Polyester - TGIC ürününe alternatif olarak üretilmiştir. TGIC içeren ürünler, Avrupa Birliği şartlarına göre belirli işaretlemeler almak zorunda olsa da Primıd ürünleri, herhangi bir işaretleme almak zorunda değildir. Genellikle TGIC ürünleri ile benzerlik gösterirler. Bu boya çeşidi, genellikle alüminyum, dış cephe ve aydınlatma ışıkları gibi dış ortamda bulunan malzemelerin boyanmasında kullanılır. Bu ürünler ise, Qualicoat belgeli ürünlerdir.
Poli - Üretan : Polyester reçine ve izosiyanatın sertleşmesinden meydana gelen bir toz boya çeşididir. Diğer dış cephe boyalarından farklı olarak güneş ışınlarına dayanıklı olmasının yanı sıra kimyasal dayanım da sağlar. Standart dış cephe boyalarında fiyatının yüksek olmasından dolayı çok sık kullanılmasa da özellikle de ahşap transfer boyalarında taban boyası olarak kullanılır. Qualicoat belgeli bir ürün olan bu toz boya çeşidi ülkemizde pek çok alanda kullanılıyor.
Elektrostatik Toz Boyamanın Avantajları
İnce ve kalın film tabakası için birbirine çok yakın tolerans aralıklarına ve optimum kalınlığına ulaşma imkânı ve kolaylığı sağlar.
Epoksi ile pigmentler ve polyester reçinelerin çok fazla uyumlu olmasından dolayı boyalı parçaların uzun ömürlü olması ve boyalarının kimyasal bir etkiye maruz kalmadığı sürece solmamasını sağlar.
Özel gereksinimlere göre parlak ve mat, düzgün ve kırışık bir pürüzlülük seleksiyonu sunması, düşük ya da parlak renk yelpazesi sunmasıdır.
Otomasyona uyumlu prosesi ve otomatik sprey tabancası sayesinde maddenin tüm yüzeyine eşit miktarda yüzey karakteristiği uygulanır.
İş parçalarında çok iyi bir köşe ve kenar kaplama üstünlüğü bulunur. Toz boyalı ürünlerin yüzeyinde herhangi bir akma, solma, lokal çözüntü ve damlama olmaması ürünlerin çok dayanıklı ve yüksek kaliteli bir yüzeye sahip olmasını sağlar.
Solvent içermeyen toz boya havaya uçucu bir madde ya da organik bir bileşen yaymadığı için çevreyle dost olan bir teknolojinin ürünüdür.
Termoblok tünel fırını iş parçasının yüzeyinde bulunan film tabakasının kürlenme zamanının çok hızlı olması, kuruma zamanı gerektirmez ve flash - off zamanı olmasıdır.
Kabin içinde toz bulutu şeklinde bulunan ve parçası yüzeyine tutulmayan toz boya kütlesinin %95'i oranında multi siklon ve auto recycle üniteleri ile toz boyanın belirli oranlarda geri kazanılarak yeniden aplikasyonlarda kullanılabilmesi ve geri kazanılması sayesinde hem düşük malietli hem de çevre dostu bir uygulama çeşidi sunar.
Statik Boya Nedir?
Elektro Statik toz boyama makinesi, çeşitli plastiklere ve metallere toz boya uygulanmasını sağlayan bir manyetik alan kullanma çeşididir. Bu boyama şekli, "karşıtların birbirini çekeceği" ilkesine dayanır. Kısacası, boyanacak olan ürüne negatif bir boya ve boyaya pozitif bir yük yüklenerek karşılıklı çekim oluşturulur. Bunun sonucunda ise karşılaşılan sonuç, pürüzsüz, dayanıklı bir malzeme ile kaplanan sert bir boyadır. Elektrostatik boya fiyatlara, boyanın uygulanacağı yere ve malzemeye göre değişkenlik gösterir.
Elektrostatik Nedir?
Elektrostatik bir alan manyetik bir alana benzer. Çünkü bir nesneye enerji yüklendiği zaman elektrostatik alan meydana gelir. Nesnenin elektron sayısı fazla ise negatif, nesnenin ortamında az elektron var ise de pozitif yüklendiği kabul edilir. Karşılıklı olarak yüklü parçacıklara sahip olan iki elektrostatik nesne ise daha sonra birbirine doğru çekilecektir.
Elektrostatik Boyama Tekniği Nedir?
Elektrostatik boyama sırasında boyanmak istenen ürün, akü kablosuna benzeyen negatif yüklü bir elektrot aracılığı ile negatif bir yük alır. Boyanın içinde ise pozitif bir yük vardır ve boya, elektrostatik boya tabancası yardımı ile nesneye püskürtülür. Bunların içindeki pozitif ve negatif yükler, bir mıknatıs gibi boyayı metal yüzeye çeker. Püskürtülen boya, topraklanmış nesneleri arar ve ürünün etrafını sarar. Karşıt olan yükler arasındaki bağ o kadar güçlüdür ki yük boyayı nesnenin etrafına çekerek nesnenin tamamen kaplanmasını sağlar. Boya, metale statik olarak çekilir ve elektrostatik sprey boya, çok püskürtmeden dolayı bir karışıklık yaşanmaz. Boyama makinelerinin fiyatları ise, yapılan işin niteliğine göre değişiklik gösterebilir. Bu makinelerin uzman kişiler tarafından kullanılması gerekir. Bu boya, iş güvenliği önlemleri kapsamında kullanılır. Mesela ferfoje bir çitin boyamasında da boya spreylenerek çitin etrafını sarar. Bu sayede çitin her bir parçasını sararak arka kısmına da yapışır.
Elektrostatik Boyamanın Avantajı Nelerdir?
Elektrostatik toz boya firmaları, elektrostatik bir boyanın pek çok avantajından yararlanır. Elektromanyetik alan nedeni ile son kat kaplandığı için pürüzsüz ve sert emaye bir kaplama meydana gelir. Bu sayede boyanın kalınlığının kontrol edilmesi de oldukça kolaydır. Bu boyama çeşidi hem ekonomik olduğu hem de zaman tasarrufu sağladığı için büyük firmalar tarafından çok sık tercih edilir. Homojen bir uygulama sağladığı için aşırı bir püskürtme ya da sıçrama olmadan temiz bir uygulama sağlar. Aynı zamanda boyalı zeminin üzeri oldukça hijyeniktir. Çünkü temizlik için kullanılan kimyasallara karşı geçirimsiz ve yüzey gözenekli değildir. Bu boya çeşidinin renk yelpazesi oldukça geniş olduğu için istenilen her renkte boya uygulaması yapılabilir. Elektrostatik boyama çeşidi, düşük maliyetli, verimli, uzun ömürlü ve temiz bir uygulama imkânı sunar. Aynı zamanda yıllarca dayanacak, sağlan bir kaplama sunar. Büyük firmalarda ve fabrikalarda uzun yıllardır kullanılan bu boyama yöntemi, mobil boyama ünitelerinin tasarımı ve geliştirilmesi sayesinde elektrostatik boyalar hemen hemen her yerde kolaylıkla uygulanabilecek bir hale getirildi.
Kürlenme Nedir?
Toz parçaları, ısı ve basınç etkisi altında sertleşerek yüksek sıcaklığa maruz bırakıldığı durumlarda erimeye başlayarak dışarı doğru akar ve kimyasal reaksiyon meydana gelir. Aynı zamanda yüksek molekül ağırlıklı polimerler oluşturmak için ağ benzeri yapılar oluşturulur. Bu kürlenme sırasında çapraz kürlenmenin oluşabilmesi için gerekli belirli bir sıcaklık ve zaman kriteri vardır. Bu nedenle toz plakalar genellikle 200 derecede 10 dakika bekletilir. Fakat sıcaklık ve zaman kriteri, müşterinin isteğine göre değişiklik gösterebilir. Kürlenmesi için gerekli malzeme uygulaması ve konvesiyon fırınlara ya da kızılötesi fırınlara atılarak gerçekleşir.
Statik Toz Boya Uygulama Tarihçesi
Toz boyalar 1960'lı yıllarda yaş boyaya alternatif olarak geliştirilmiş bir boya türüdür. Bu boyalar, slovent yani çözücülere ihtiyaç duyulmadan üretilmiştir. Bu sayede ekolojik olarak önemli bir katkı sağlar. Dekoratif ve fonksiyonel olarak da kullanılan statik boyalar, sıvı halinde uygulanır. Toz boyanın dolgu, pigmentler ve reçineyi sarmak için çözücü gerektirmemesi yaş boya ile arasındaki en önemli ve en bariz farktır. Toz boyalar, genellikle elektrostatik olarak uygulansa da bu boyalarla kaplanan yüzeyi pürüzsüz bir hale getirmek için 120 ila 240 derece arasında fırınlarda ürün bekletilerek uzun ömürlü ve pürüzsüz bir hal alması sağlanır. Bu boyalar ise, genellikle beyaz eşya, alüminyum doğramalar, ofis mobilyaları, otomobil parçaları, çelik kapılar ve aydınlatma direği gibi dış alanlarda bulunan ürünlerde de sıkça kullanılır.
Statik Toz Boya Kullanmanın Faydaları
Yaş boyanın aksine toz boyalarda kabine düşen boyalar tekrar toplanarak kullanılır. Bu sayede boyanın tamamına yakını kullanılmış olur. Bu boyalarda donma ve erime gibi problemler yaşanmaz. Uygulama sırasında yaş boyada olduğu gibi zararlı atık meydana gelmez. Bu nedenle çevre dostu olarak da bilinir. Dekoratif ürünler için boyaların renk yelpazesi oldukça geniştir. Karıştırma ve inceltme gerektirmediği için kullanıma hazır bir durumda satılır.
Bilgi almak istiyorum
3D Tasarım işlemleri ile ilgili bilgi almak istiyorsanız lütfen aşağıdaki formu doldurarak bize gönderiniz. *